Länstidningen Östersund
"Mon Amour Bleu" - Storsjöteatern Östersund 2015
 


”Här finns både ”joie de vivre” - livsglädje - samtidigt som andra dörrar till mörkare rum öppnas…”


(LT Östersund 2015)

 
 
Ystads Allehanda 2013
 

”Det uppstod en så tät nära stämning att man kunde tro att man befann sig på ett café i Paris... Att framföra ”Piaf-sånger” på originalspråket är ju modigt bara det, men Camilla Ringquist sjunger också mycket bra. Inte som Piaf, det vore ju dumt att försöka, men hon har en aning av Édith Piaf i rösten...”

(Bengt Eriksson, Ystads Allehanda 2013)

 
 
Swan Bar - maj 2011
 

"...Vilken kväll vi fick uppleva, jag ryser ännu när jag skriver... Camilla sjunger med en enorm inlevelse, utmanar sig själv genom att uppträda med sånger av anrika franska kulturstjärnor - i Paris, man skulle kunna tro att det är Édith Piaf själv som uppträder”.

Ann-Sofie Cleverstam - Ordförande SWEA Paris

 
Cercle Suédois - Svenska Klubben i Paris - maj 2011
 

"...Inte visste vi då att vi skulle få uppleva en känslostorm utan like. ... Camilla Ringquist sjöng och spelade piano tillsammans med Ola Johansson på dragspel. Det var sånger av Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara och av Camilla själv. Det var helt enastående! Vilken känsla, vilket inlevelse, vilket mod att våga sig på att tolka dessa sånger mitt i Paris framför en publik som har sett och hört allt. Hela publiken blev fullständigt betagen.

 

Vi kände oss transporterade till ett « Paris d'autrefois », vi längtade till Paris trots att vi befann oss på rue de Rivoli. Vi kände oss som priviligierade individer som en måndag kväll hade fått vara med om denna superba föreställning. "

Helena Brag
Ordförande Svenska Klubben i Paris

 

Live - NYBROKAJEN 11, 2010
 

”Här har vi en ny Edith Piaf!”
(Sune Säll Tranåsposten - live på Nybrokajen 11 dec 2010)

 

 

EIDOLON MUSIC
  b

CAMILLA RINGQUIST La Brodeuse
TINYTIGER / BORDER 2010

 

 …classic French songs with a Scandinavian touch…

Camilla Ringquist’s LA BRODEUSE is a beautiful homage to the great classic French songwriters Piaf, Brel and Barbara. The album also includes 3 originals in the same spirit written by Camilla. Wonderful arrangements and vocals that have captured the pathos and beauty of French chanson, all beautifully recorded with string quartet, piano, accordeon, double bass and clarinet. Special acknowledgement has to be given to Emeli Jeremias, Lars Ekman and Ola Johansson for
the inventive and excellent arrangements. This album is a joy to listen to; introspective, moving and impassioned; the perfect complement to a quiet Sunday morning or a romantic night by the fire. Camilla has captured the spirit of these writers and their songs
in an extraordinary way. I usually am able to pick a few outstanding tracks for these features, but with this CD, every track and every song is outstanding. One highlight that deserves mentioning is the instrumental song, Pour M, written by Camilla and Emeli Jeremias.
I don’t understand French at all but I can say that listening to this album was an emotional experience.  I can only hope that Camilla’s next project will be some of the classic songs from the American musical theater or the wonderful Bossa-Nova music of Brazil… now that would make a perfect trilogy…

 Don’t miss this album! The music speaks a universal language.

 Brian Hobbs - Eidolon Productions AB

Live - Forum teatern i Köping
September 2010
 

”... Camilla sjunger franska ballader så att det ryser i kroppen...
När hon framfört Édith Piaf´s  ”Je ne regrette rien” med full kraft, visste jublet knappast några gränser i Forum. Det var starkt.”


Lennye Osbeck
Bärgslagsbladet september 2010

 

 

Camilla Ringquist - La Brodeuse
Scen: Boulevardteatern 8 maj 2010
 

RELEASEKONSERT PÅ BOULEVARDTEATERN

 

”Camilla Ringquists releasekonsert på Boulevardteatern var en
härlig upplevelse. Den här gången fick vi njuta inte endast av hennes fantastiska röst och vackra musik utan även av en fin berättelse. Camilla läste ur den dagbok hon skrev under en
månads vistelse i Paris och berättade om några av de människor
och om det 1800-tal som hon är så fascinerad av. På scenen
hade hon byggt upp en liten stilenlig miljö, vackert och rofyllt. 

Kvällen var både spännande och en lisa för själen med sin
blandning av allvar, djup och humor. Som vanligt när Camilla
är i farten trollband hon med sin uttrycksfulla röst, och hennes skickliga musiker imponerade. Grädde på moset var hennes
roliga och lärorika berättelse som band ihop och berikade både konserten och publiken – kvalitet som gav mersmak! ”

Janicke Henrikson (frilansjournalist)
”La Brodeuse” Boulevardteatern den 8 maj 2010

DALADEMOKRATEN
  b CAMILLA RINGQUIST La Brodeuse
TINYTIGER / BORDER 2010
 

”Etiketten Chanson ger en bild av vad det handlar om, men inte hela bilden. Camilla Ringquist sjungerpå franska och det är egna sånger samt sånger hämtade från Piafs, Brels och Barbaras repertoar. 
Här finns sånger som La vie en rose och Amsterdam. Det är alltså ganska stor spännvidd, men också bra exempel på franska klassiker. Stilen känns lite gammaldags, eller nostalgisk om man så vill. 
Det känns klassiskt, franskt och lite svarvitt. Sverige lär inte räcka
till för den här CD:n, men det franska språkområdet är ju hyfsat stort i Europa så... Det är friskt vågat att ge ut en CD på franska i Sverige 2010. Bara det gör att man önskar Camilla Ringquist lycka till.
Ja, det är bra också. Très bien.”

Lennart Götesson
Dalademokraten juni 2010

SvD
  CAMILLA RINGQUIST La Brodeuse
TINYTIGER / BORDER 2010
 
SvD 19 maj 2010 - Ingrid Strömdahl
MUSIKINDUSTRIN
  CAMILLA RINGQUIST La Brodeuse
TINYTIGER / BORDER 2010
 
 

"Efter att på sina första två album For Venus (2003) och Love And Poetry (2005) framför allt ha sökt sig ett eget uttryck med rötter i popen och jazzen lät den multibegåvade sångerskan Camilla Ringquist på sitt förra album Embrace Of Green (2008) ana att hennes intresse för fransk chanson vuxit till en knallröd tråd som förde henne mot nya marker. På sitt nu aktuella fjärde soloalbum briserar det franskt influerade fullkomligt i trikolorens färger. Den här gången har det egenhändigt komponerade (med endast tre små undantag) helt fått stå åt sidan för ett lyckligt botaniserande i välkända klassiker tidigare hörda med ikoner som Edith Piaf, Jaques Brel och Barbara."

"Albumet är tillsammans med ljudmästaren Janne Hansson och ett antal handplockade musiker (bl.a den lika musikaliska sonen Elias och The Kamelia String Quartet) inspelat live under ett par dagar i Atlantis studio på Karlavägen i Stockholm. Lyssningen är nästan en ren och obefläckat levande konsertupplevelse, samtidigt som de varsamt framförda tolkningarna av odödliga mästerverk som La vie en rose,
Non je ne regrette rien och Amsterdam skapar drömska bilder från helt andra platser än exempelvis Boulevardteatern i Stockholm, där Camilla Ringquist uppträder på lördag."

"Som ett återfunnet gammalt vackert vykort från en kär gammal vän."

Claes Olson
Musikindustrin 6 maj 2010

 
EIDOLON MUSIC
  "Introspective, intelligent singer-songwriter music with a theatrical
flavor and a touch of Paris.

Embrace of green is Camilla's third solo album. I think at heart,
Camilla is a storyteller. Her lyrics pull you into the scenes she
sets with her music. This collection works on many levels; the orchestration is timeless, most often a string quartet with acoustic guitars or piano. Sometimes I felt the album sounded like an art song cycle from a century ago, sometimes like a forgotten musical score, and sometimes like a modern singer-songwriter album.
Her melodies, piano playing and singing are excellent, but for me, they are the supporting actors on this album. Her playing is impeccable and totally right for her songs, and as a singer she conveys the songs with passion and honesty but the star is her lyrics, which are haunting and take the common themes of love and give them a new twist. And I have to mention her beautiful postcard of the City of Lights, the song, Paris. If you've never been to Paris, listening to this is as close as you'll get without actually being there. I also like the fact that Camilla is not afraid to put
a little drama into her music. Just when you think. "oh, another slow ballad" she infuses it with something that grabs your interest. I would love to hear a stage musical written by this lady.

Outstanding songs: Clouded mind, Embrace of green, Queen of hearts, Paris, Heart and Time".

/Brian Hobbs
Eidolon Music
 
MAGAZIN 24
Live Forumteatern i Köping 7 februari 2009

 

"Lördagens begivenhet för musikälskare måste ha varit Camilla Ringquists romantiska eftermiddag på Forum i Köping. Ett 30-tal personer hade kommit för att lyssna på Camillas konsert som bjöd
på vackra klänningar, romantik och även en överraskning. Undertecknad har hört Camillas skivor många gånger genom åren,
men aldrig hört henne live. Camilla tillsammans med det nya ljudet i Forumteatern var verkligen en överaskning utan dess like. Hennes sammetslena röst gjorde sig otroligt bra i lokalen. De låtar som verkligen stack ut var "Paris" och titelspåret på nya skivan "Embrace of Green". Stråkkvartetten gjorde sitt till för att höja helheten och en sak som var fantastisk att se samt höra, var
Idol-Elias när han gick loss på pianot under några av hans mamma Camillas låtar. Det var en fröjd för ögat/örat. Varför är inte han en pianist av rang? Något som däremot var negativt var avsaknaden av publik på teatern. Camillas föreställningar i Stockholm har dragit mängder av människor, men i Köping uteblev publiken. För Camilla var det trots allt en speciell dag, att få spela i Köping på Forum har varit en dröm för henne och hon gav verkligen allt. Detta var en av de bästa konserter som undertecknad besökt och ni som inte var där, ni missade något utöver det vanliga".
(Krister Svartström - Magazin 24)
Live Forumteatern i Köping 7 februari 2009

 
ALLAS VECKOTIDNING
Perfekt i höstmörkret! aaa
 
CAMILLA RINGQUIST Embrace of Green
TINYTIGER PRODUCTION/CDA 2008
 
  "Om du gillar musikal och kabaret är det här en platta för dig.
Inte så att här finns en massa kända musikalnummer - men stämningen. Camilla Ringquist har skrivit ett knippe små pärlor
och framför dem med känsla och skön sång. En del jämför henne
med Joni Mitchell och Kate Bush, musikaliskt okej, men röstmässigt
är hon närmare Barbra Streisand och Elaine Page. Behaglig sång
till finstämda arrangemang - en perfekt bakgrund till höstens besök i läsfåtöljen".

Mikael From
 
MUSIKINDUSTRIN
 
CAMILLA RINGQUIST Embrace of Green
TINYTIGER PRODUCTION/CDA 2008
 
  "På sina två tidigare album har Camilla Ringquist presenterat egensinnigt komponerad och arrangerad musik som fört tankarna
till såväl Joni Mitchell och Eva Cassidy som Kate Bush.
De referenserna kan fortfarande stå kvar - men på sitt tredje
album är det inte bara en stråkkvartett som medverkar till att
placera musiken närmare den mer klassiska chanson-traditionen.
Det musikaliska anslaget är genomgående både mer stramt och
elegantare än förut".

Claes Olsson
 
VÄRNAMO NYHETER
   ROMANTISK POP ***
 
CAMILLA RINGQUIST Embrace of Green
TINYTIGER PRODUCTION/CDA 2008
 
  "Det är inte ofta man möts av en så tydlig koppling mellan
innehållet på skivan och omslaget. Men på Camilla Ringquist´s
senaste platta "Embrace of Green" ger omslaget en mycket god
bild av hur innehållet låter, skirt och tunt som en chimär av romantik. Dessutom passar Camillas röst synnerligen väl in i sammanhanget.
Skör och spröd men med en förvånansvärd styrka. Och det är väl
bara att hålla med henne i att den romantiska vision hon ger sina egendesignade smycken i spets, låter hon också färga de sånger
som hon presenterar på detta album. Musiken rör sig mellan jazz,
rock pop och folkmusik.

Gunvor Karlsson
 
M-MAGASIN - "Smultronstället" lottar ut 5 plattor
 
CAMILLA RINGQUIST Embrace of Green
TINYTIGER PRODUCTION/CDA 2008
 
  "Romantiskt vibrato. Camilla Ringquist är en säregen sångerska
som smittats av Joni Mitchell, Kate Bush och Jacques Brel.
Hennes "Embrace of Green" smakar spets och broscher från
mer romantiska tidsepoker. Spännande arrangemang med olika
instrument, särskilt stråkar"

 
Dala-Demokraten DDD
 
CAMILLA RINGQUIST Embrace of Green
TINYTIGER PRODUCTION/CDA 2008
 
  Oj, det här var inte dumt. Camilla Ringquist har en röst som sticker
ut och så gör hon låtar som märks och tar plats. Lägg till en skön
orkestrering där stråkarna inte känns så där insmickrande som
stråkar kan kännas. Men det är C.R.s röst som gör det - med tydlig textning och bra frasering. Stilen är visa, folkmusik, klassisk, men
ligger utanför det mesta etiketter. Personlig kan man säga.
Jag föreslår att ni kollar in vad C.R. har att bjuda på.

Lennart Götesson
 
 
Läs intervju med Camilla i
 
 
 
 
 
Camilla Ringquist - Love and poetry
Scen: Södra teatern
 
 
På Ringquists upptäcktsfärd faller alla bitar på plats

När Camilla Ringquist går ut med sitt budskap rör det sig inte
om kärlek som ett insnävat begrepp. Ytterst handlar det om
energi och livsflöde, om att vara konstruktiv och handskas
varsamt med egna resurser och andras. Att visa respekt.
Camilla Ringquist är så långt från blasfemi som tänkas kan.
Hon går på upptäcktsfärd i livets labyrint, lyssnande och med vidöppen blick, receptiv inför det hon ser och hör. Och allt är
ingen dans på rosor. Between happiness and pain heter en
av hennes sånger. Intuitivt och medvetet bygger hon upp en sammansatt och särpräglad ljudbild i sättningen piano, elgitarr, kontrabas och trummor, denna kväll förstärkt med vibrafon,
cello och dragspel. Själv spelar hon piano och 12-strängad
gitarr. Det är bara att glömma allt vad genrer heter, för hon
rör sig inom många områden. Det är jazz, rock, tango... Arrangemangen är utsökta och genomtänkta in i minsta detalj.
Det hela är så originellt att jag känner mig manad att försöka
hitta referenser och själsfränder. Joni Mitchell? Kate Bush?
När Camilla Ringquists röst är som allra störst påminner det mig
om hur punkartisten Nina Hagen lät som en operasångerska på Göta Lejon hösten 1980. Camilla Ringquist har stort röstomfång, och hennes sång skiftar och är stadd i kontinuerlig förändring
efter texternas innehåll. Ömsesidigheten mellan henne och musikerna bildar en naturligt självklar smältdegel där allt är
tydligt och klart, där allt faller på plats. Hon har publiken med
sig, och den är inte liten, även om hon knappast hör till de mest kända bland artister. När det är dags för extranummer råder
ingen som helst tvekan i publikledet.
Det blir Holiday, en låt med hitkaraktär. "Love is like a holiday"
- de orden fångar i ett nötskal Camilla Ringquists livsfilosofi i skärningspunkten mellan det tänkta och det verkliga.
Hon är realist och utopist i ett och samma stycke.

Ingrid Strömdahl (SvD 10 feb 2006)
 
Radiorecension 2006
  CAMILLA RINGQUIST Love and Poetry
TINY TIGER PRODUCTION/CDA
 
 
"Camilla är inte alls någon oslipad diamant... utan en otroligt välpolerad och etablerad sångerska och låtskrivare. Skivan
är en underbar skiva rakt igenom, välproducerad och snyggt spelad. Hon har bara riktigt bra musiker med sig och hennes
musik lever i gränslandet mellan jazz, singer/songwriter och
pop. Hon har en röst som hon använder med total kontroll
utan att bli tråkig ...en fantastisk sångerska med en spännande röst som går från mörkt viskande till glittrande klar. Det är så
skönt att lyssna till en artist med en så stor musikalitet.
Hon skriver texter om allt mellan himmel och jord, om kärlek
och förtvivlan och tro på magin i livet. Camilla Ringquist har
absolut ett eget sound. Men jag tänker på många olika artister
när jag hör hennes musik, hennes sätt att sjunga och använda hela röstens register liknar Joni Mitchells medan hennes melodier
och soundet i många av låtarna påminner lite om Tori Amos. Sen ger arrangemangen, där dragspel och fiol ofta får en stor plats, musiken att kännas lite cabaret... Men som sagt det är svårt att genrebestämma... det räcker med att det är en väldigt bra skiva..."


IDA OLSSON - radiorecension "Love and Poetry" 2006
 
     
Länkar till tyska recensioner
 
 

    NORDISCHE MUSIK
    GAESTELISTE
    CD STARTS
    POOLTRAX
    BUBBLE HOUSE 
    LEA 1>>   2>>    3>>
    JAZZ MAGAZINE (nr.2 i Tyskland)

 
     
Musiktidningen Groove 9 • 2005
 
CAMILLA RINGQUIST Love and Poetry
TINY TIGER PRODUCTION/CDA
 
 
Love and Poetry är den fullkomliga titeln på ett album som verkligen sjuder av kärlek och poesi. Av varma jazztoner
och godhjärtad rockromantik. Musiken är föränderlig, ena sekunden dramatisk, nästa sirlig och intim. Camilla Ringquist tränger nära inpå med sina raka och frimodiga texter. Utan att skämmas inkräktar hon på lyssnarens personliga integritet och passerar magiska gränser. Det ligger ett småerotiskt rödljus över musiken men det blir aldrig vulgärt. Snarare passionerat. Referenserna är många. Som om Joni Mitchell, Nancy Sinatra, Eva Cassidy och Norah Jones skulle träffas
på en inrökt jazzklubb i Paris, göra ett snabbt gig och sedan försvinna ut i den förförande natten. Plattan kräver en viss sentimentalitet för att komma till sin rätt. Men man ska å andra sidan vara riktigt känslokall för att inte beröras.

Gabriella Fäldt
 
 
 
 
Ny Musikbransch dec 2005
 

CAMILLA RINGQUIST Love and Poetry
TinyTiger/CDA 2005
 
  Sångerskan och kompositören Camilla Ringquist har i sitt egenhändigt inspelade och utgivna album ”Love and Poetry”, producerat tillsammans med Lasse Englund, lyckats rymma
så många idéer och musikaliska vindriktningar att det är näst intill omöjligt att genrebestämma - musiken skapar sitt eget universum. Jazz, pop, folkmusik, klassiska klanger, tidigare ohörda klanger… Försiktigt vandrar hennes sinnligt arrange-rade kompositioner fram längs spännande stigar där den som helst går rakt fram på huvudgatan sällan går. Resultatet är oerhört egensinnigt och förtjänar långt mer uppmärksamhet än vad som tyvärr förmodligen blir fallet.
Claes Olsson
 
 
 
     

   
  Svenska Dagbladet fredag 6 juni 2003  
     
 
VISJAZZ
 
  CAMILLA RINGQUIST
For Venus
(TINY TIGER / WWW.CAMILLARINGQUIST.COM)
   
 

 
  Hon är en tiny tiger, Camilla Ringquist, i föreningen känslighet och styrka. Som stabil grund har hon sin skicklighet som vispoet, sångerska, gitarrist och arrangör, egenartad, med inspiratörer som Joni Mitchell och Carole King. Hon tvinnar samman soft rock och jazz till en formidabel helhet som känns tidsenlig.

När hon framträdde på Confidencen i våras, stod hennes tre gitarrer uppradade som utropstecken på scenen tillsammans med flygel, kontrabas, cello och trummor - sinnebilden för en ovanlig orkestrering. Jazzpianisten Elise Einarsdotter är en grundbult i musikerskaran.

Hon är en singer/songwriter av stora mått. Flera av låtarna på skivan har hitkaraktär, som "Holiday", arketypisk men speciell. Hennes inkännande texter och attityd leder tanken till européer som den kontemplative och samvetsömme Sting eller den intensive Jacques Brel. Hon är hundra-procentigt hängiven för att inte säga passionerad, men aldrig banal eller svulstig. Det hela är snyggt, stramt och balanserat.
INGRID STRÖMDAHL
 
 
 
     
     
  Mondo 8 mars 2003  
     
 

"...utflykter i en seriös singer/songwritertradition
med smak av Joni Mitchell och Tori Amos..."
DAN BACKMAN SvD

 

 
     
 
 
  Smedjan, Köping 7 februari 2004  
     
  "Sånger lika blodröda som Smedjans scendekor"  
 

 

 
  "...Det är möblerat med kafébord den här lördagskvällen men det som kommer ut från scenen är inte någon liten söt kaka till kaffet. Den blodröda färgen på Smedjans backdrop säger mer om den nakna och uttrycksfulla rösten som omgärdas av vispande trummor, kontrabas och elgitarr. Det är avskalat och rakt ur hjärtat från en okänd Joni Mitchell-influerad singer - songwriter från Stockholm. Sångerskan själv CR byter mellan akustisk gitarr och keyboard.  
 
Texterna är på engelska och en del av låtarna finns på nya albumet "For Venus" som är utgivet på eget förlag. Musiken gränsar till blues, jazz och visa men Camillas dramatiska sångröst för ibland även tankarna till kabaretmusik..."
  MAGNUS GUSTAFSON Bärgslagsbladet