CAMILLA RINGQUIST
Sångerska, kompositör, musiker och dramatikerSångerskan, kompositören, musikern och dramatikern CAMILLA RINGQUIST har under mer än tio år specialiserat sig på fransk chanson och egna föreställningar. Hon började komponera redan vid 13 års ålder. Camilla har framträtt under många år och samarbetar med några av våra finaste musiker. Hon har gett konserter på bl.a Södra Teatern, Confidencen Ulriksdals Slottsteater, Ystads Teater, Musik vid Siljan, Västmanlands Teater, Storsjöteatern och regelbundet på Olympiateatern i Stockholm – samt medverkat i radio och TV.
Efter en vistelse på Svenska Institutet i Paris debuterade hon 2010 som textförfattare till en musikalisk föreställning med ”La Brodeuse” (Sömmerskan). En berättelse om konstnärer i Paris, från 1800-talets ljuvliga La Belle Époque till Édith Piaf, Jacques Brel och Barbara. Lågan för det franska hade tänts!
Därefter följde ”Mon Amour Bleu” – en hyllning till Édith Piaf. Föreställningarna har gjort stor succé och spelats på en rad scener. Camillas känsliga och starka tolkningar av de franska klassikerna har fått stående ovationer. De har även getts i franska versioner i Paris på Théâtre de l´ Île Saint Louis och Cercle Suédois. Camilla har också gjort en dokumentär om Piaf för Radio P2 ”Mina sånger är mitt liv”.
Föreställningar om kvinnor vid förra sekelskiftet har blivit lite av Camillas signum. Hon tilldelades 2014 IRIS stipendium ”för framåtsträvande kvinnor” för arbetet med en trilogi kvinnliga konstnärsporträtt: ”Historien om Camille Claudel” – fransk skulptris, ”Jane Avril – dansös på Moulin Rouge” och Oda Krohg – norsk målarinna. Tre fascinerande livsöden som har berört publiken djupt! Camilla har även intervjuat och lyft fram kvinnor idag, inom olika områden i berättarserien ”Makalösa kvinnor”.
Nu har turen kommit till Marie Curie. Camilla har under flera år gjort ett gediget research bl.a under en stipendievistelse i Villa San Michele 2018, skrivit manus samt tonsatt viktiga händelser i Marie Curies liv i ”Piano Suite Curie”, som har getts ut både som CD och på Spotify. Detta är Camillas första klassiska album och hennes första som pianist. Ett soundtrack till föreställningen ”Curie – berättelsen om en mor”, där hon berättar Marie Curies fantastiska livshistoria genom yngsta dottern Ève Curie – pianist, författare, journalist – och den enda konstnären i en familj av forskare. Få känner till den personliga berättelsen om Marie Curie, som kvinna och ensam mor till två döttrar efter Pierre Curies tragiska död i en olycka. Musiken får symbolisera ”Èves röst”- den enda i familjen som inte fick något Nobelpris. Camilla gav föreställningen på Hallwylska museet under Nobelveckan 2023 tillsammans med cellisten Svante Henryson.
”Curie” har också getts ut som ljudbok på Storytel och Nextory – manus, musik, berättare Camilla Ringquist.
Camilla har ett pågående samarbete med Polska Institutet kring Krystyna Skarbek – den polska grevinnan som blev Churchills favoritspion. Camilla har komponerat ett soundtrack, albumet ”Vesperale”, till föreställningen som har premiär på Historiska museet den 24 februari 2024. Detta i ett samarbete med Peter Brandqvist – ordförande i Svensk-Polska föreningen.
Camilla startade, som en av de första kvinnliga artisterna i Sverige, skivbolaget TinyTiger 2002.
Hon har gett ut ”For Venus” (2003), ”Love and Poetry” (2005), ”Embrace of Green” (2008) med egen musik, samt ”La Brodeuse” (2010) med franska klassiker och egna franska sånger. Samtliga album med mycket fina recensioner! Debutalbumet ”For Venus” gavs 2006 ut i Europa och ”Love and Poetry” har sålts i Japan genom Nordic Notes. Albumet ”Piano Suite Curie” gavs ut 2020 samt soundtracket ”Vesperale” 2023.
Camilla har på Spotify gett ut live EPn ”La Petite Parisienne” och sitt första orkestrala verk ”Fàire” (2020), live albumet ”Sous le ciel de Paris” (2021) samt det klassiska stycket ”Breathing” 2023.
Följ mig
Camilla Ringquist i sociala medier